Szolgáltatásaim

Kapcsolati konzultáció, családi konzultáció

A kapcsolati kérdések - legyen az párkapcsolati, családi vagy baráti - mindannyiunkat érintő kérdések. Ahogy a minket körülvevő környezet, úgy a kapcsolataink is meghatározó, nagymértékű átalakuláson estek át az elmúlt néhány évtizedben és ezekhez a változásokhoz nem minden esetben tudunk sikeresen vagy jól alkalmazkodni.

Az információs környezet mindent meghatározó fejlődésével a kapcsolatok alakulásában naponta találkozunk új, mindaddig ismeretlen jelenségekkel, amelyek igénybe veszik az alkalmazkodó képességünket és azt is eredményezhetik, hogy nem találjuk a helyünket a világban, a szűkebb vagy tágabb környezetünkben.

Úgy tűnik, hogy minél inkább vagyunk képesek békében és jól lenni önmagunkkal (értve ez alatt a reális önismeretet, igényeink ismeretét és felismerésének a képességet, szándékaink és törekvéseink, lehetőségeink felmérésének képességét, a megfelelő kommunikációt és még sorolhatnánk), annál közelebb leszünk az áhított boldogsághoz és elégedettséghez is a kapcsolataink terén. Kapcsolati konzultáció keretében a kapcsolatok körében jelentkező nehézségek megoldásán dolgozunk, családi konzultáció keretében a családi rendszer (gyermekek, szülők, tágabb családi kapcsolatok) működésben nyújtok támogatást.

A kapcsolati és családi konzultációk során a hozzám forduló párok és családok döntéseinek teljes tiszteletben tartásával, koncepció és ideológiamentesen dolgozom.

Válástámogatás

A válástámogatás a kapcsolati konzultáció – családi konzultáció speciális formája, melyre abban az esetben van szükség, amikor a kapcsolati nehézségek, családi problémák megoldása, ahogy napjainkban sok esetben, a válás.

A válásig vezető út megterhelő, konfliktusokkal telített, a nézeteltérések megvitatása pedig gyakran további sérüléseket okoz a válás közelgő ténye miatt egyébként is nehéz helyzetben levő feleknek. A váláshoz vezető folyamat támogatása során olyan technikákkal dolgozunk, amely segítséget nyújt az egymástól eltávolódott felek és a válásban érintettek többi hozzátartozóik számára, hogy a mélyebb és komolyabb további sérüléseket elkerülve tisztázzák az egymás közötti kérdéseiket és amennyiben szükséges (ha van a válásban érintett más szereplő, közös gyermek), ki tudjanak alakítani egymás között egy olyan, jellegében és minőségében új kapcsolatot, amelyben a továbbiakban sikeresen együtt tudnak működni.

A válás támogatásának igénybevétele különösen fontos lehet abban az esetben, ha abban gyermek, gyermekek is érintettek, hiszen ebben az esetben a szülőpár a válást követően továbbra is szoros együttműködésben kell legyen egymással, a gyermekek felnevelése pedig a szülőpár lehetőség szerint zökkenőmentes, hosszútávú kapcsolatát igényli. A válás támogatásának célja ezekben a helyzetekben a szülőpár együttműködésének új alapokra helyezése, elősegítése, működési szabályok kialakításában való segítségnyújtás, mely lehetővé teszi, hogy mind a gyermekek, mind a szülők megváltozott szerepben, pozitív együttműködésben éljenek a továbbiakban együtt.

Elakadások feloldásának támogatása

Életünk során gyakran érezzük úgy, mintha egy helyben járnánk, hogy meg kell oldanunk egy helyzetet, de mintha valamilyen fal lenne előttünk, ami nem enged tovább, mintha szinte az orrunk előtt lenne a megoldás, de sehogy sem vesszük észre azt. És olykor nagyon nehéz helyzetekbe sodródunk, amiből nem is látjuk a kiutat.

Ezek a mindennapi élettel együtt járó elakadások, amelyek megoldásában jól jön egy külső, irányt mutató segítség, egy másfajta látásmód, újszerű elemzés. Ezek a helyzetek gyakran együtt járnak egy, szinte az elviselhetetlenségig fokozódó feszültséggel, amit a legjobb mielőbb "kezelni", mert a hosszantartó fennállása komoly problémák forrása lehet, és ezzel egyidőben pedig nehezíti a fennálló helyzet megoldását.

A problémás élethelyzetek, fennakadások sikeres megoldása nemcsak lehetővé teszi a továbblépést, de meg is erősíti az érintett(eket): megoldási stratégiák kialakítását, megoldási képletek elsajátítását is jelentik, amelyek pozitívan hatnak az életben soron következő nehézségek megoldására is. A problémákon, elakadásokon való túljutás megerősíti az önbizalmat, építi a pozitív önértékelést – boldogabbá teszi valamennyi érintettet. Hosszú távon is érezteti a hatását: hozzájárul ahhoz, hogy a későbbiek során a hasonló problémák megoldása önállóan, külső támogatás nélkül is sikeres legyen.

Gyász- és veszteségfeldolgozás

Az emberi élet velejárói a veszteségek, az elmúlás, a halál. Minden veszteség feldolgozása, legyen az valakinek a halála miatti, válás, munkahely elvesztése, egy családi vagy baráti kapcsolat megszakadása vagy valamely szeretett társállat elvesztése mély fájdalommal és a világképünk, az élethez való viszonyulásunk megrendülésével jár.

A veszteségek, a gyász feldolgozása a legtöbb esetben hosszú hónapokat, olykor több, mint egy évet is igénybe vehet, azonban szükségszerű folyamat. A fel nem dolgozott veszteség - gyász komoly terhet jelent az emberi élet teljes további folyamatára, megnehezíti a mindennapi életvitelt és a későbbi életszakaszokban bekövetkező újabb veszteségeket hatványozottan felnagyíthatja, megnehezítheti, akár indokolatlanul is nagyobb nehézséget okozva az azzal való megküzdésben. A veszteség- és gyászfeldolgozás folyamatában különösen sérülékenyek a gyermekek, a serdülőkorú fiatalok, az idősebb korosztály tagjai és azok, akik életmódjuk miatt kevesebb időt és figyelmet tudnak szentelni a feldolgozás folyamatára.

A gyász nehéz folyamat mindenki számára, az elmúlással való szembesülés tartózkodást - ellenállást vált ki, ez pedig azt eredményezheti, hogy ebben a folyamatban a gyászoló egyedül marad. A folyamat természeténél fogva hosszú időszakot vesz igénybe, ebben a gyászoló környezete pedig nem tud megfelelő partner lenni, elfárad és ez is vezethet ahhoz, hogy társtalan marad ezen az úton, abban az időszakban, amikor leginkább szüksége lenne támogatásra. Ez a gyászfolyamat elakadásához is vezethet.

A veszteségek és a gyász feldolgozásának szakértő kísérése a gyászolót megkönnyebbüléséhez, a folyamat megéléséhez és a továbblépéshez segíti hozzá, a veszteség ennek köszönhetően építő helyre kerülhet az életében, mindemellett a családi és baráti kapcsolatok túlterhelődését, az újabb veszteségek kialakulását is megelőzi.